Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Cirkulære Tæppefliser-projektet søger at adskille og genanvende materialerne, og sigter efter at opnå en høj genanvendelsesgrad af post-consumer-tæpper.
  • Cirkulære Tæppefliser-projektet søger at adskille og genanvende materialerne, og sigter efter at opnå en høj genanvendelsesgrad af post-consumer-tæpper.

26.03.2024, 14:04

Mere bæredygtige firkantede tæppefliser

I projektet Cirkulære Tæppefliser vil man adskille materialerne i tæpper, så de lettere kan genanvendes, og dermed bidrage til mere bæredygtighed.


Om blot to år skal størstedelen af materialerne fra tæppefliser kunne adskilles i renefraktioner og indgå i nye tæpper. Den kommercielle cirkulære løsning bliver den første af sin art på markedet, fortæller Aisha Rafique fra Teknologisk Institu, som leder udviklingsprojektet ”Cirkulære Tæppefliser”, der sammen med Ege Carpets, Fibertex Nonwovens og Shark Solutions vil gøre det muligt at producere tæppefliser af genanvendt tæppemateriale. Derudover er også sorterings- og affaldshåndteringsvirksomheden Marius Pedersen tilknyttet samarbejdet, der er støttet af MUDP under Miljøstyrelsen:

"Tekstilvirksomhederne står med mange af de samme udfordringer i den grønne omstilling. De skal gå fra en lineær produktionsform, hvor varerne bliver produceret, brugt og siden kasseret, til en cirkulær, hvor brugte tekstiler kan blive til nye tekstilprodukter. Det kræver nye samarbejdsformer, og derfor har vi her samlet aktører, der kan blive starten på en ny cirkulær forsyningskæde for tæppefliser," oplyser Aisha Rafique. 

Tæppefliser er nemmere at håndtere end væg-til-væg-tæpper. Tæpperne består af et lag nylon (polyamid) og et lag polyesterfilt, der er limet sammen med genanvendt PolyVinyl Butyral (PVB) fra lamineret glas i ituslåede bilruder og bygningsglas. Tæpperne er dog designet til lang holdbarhed og høj slidstyrke, hvilket traditionelt har gjort dem svære at skille ad igen og genbruge eller genanvende.

Projektet stiller derfor skarpt på at kunne adskille og genanvende materialerne, og sigter efter at opnå en høj genanvendelsesgrad af post-consumer-tæpper. Også nålefilten på bagsiden af tæpperne skal kunne genanvendes i nye fliser. Målet for konsortiet er derved at sætte nye standarder for cirkulær tekstilproduktion.

Ege Carpets har allerede demonstreret i deres laboratorie, at det er teknisk muligt at adskille lagene. Næste skridt bliver derfor at forbedre teknologien og vise, at den også er økonomisk og miljømæssigt bæredygtig i stor skala:

"Vi introducerer en takeback-ordning, hvor kunderne kan levere deres brugte tæpper tilbage til os. Kombineret med en vellykket teknik til at adskille materialerne er vi derfor godt på vej til at kunne etablere en ny cirkulær forsyningskæde i samarbejde med vores projektpartnere. Det er et stort gennembrud, som vi er meget stolte af," fortæller produktudviklingsingeniør Sanne Vehl Rytter fra Ege Carpets.

Også PVB-limen i tæpperne skal der findes en genanvendelsesløsning for, hvilket glæder Shark Solutions som er specialiseret i upcycling af PVB til forskellige formål:

"Man glemmer ofte, at utrolig mange produkter, som vi alle bruger i det daglige, består af materialer, der er holdt sammen med lim. Derfor er der et kæmpe potentiale, både for miljøet og limindustrien, i at kunne genanvende limprodukter. Af den grund ser vi meget frem til at gå forrest med en løsning, hvor vores PVB-lim, som allerede har haft et produktliv i lamineret glas, kan få endnu et nyt liv i nye tekstilprodukter," siger administrerende direktør, Jens Holmegaard fra Shark Solutions.

Projektet slutter i 2026, hvor en færdig løsning skal demonstreres i stor skala. Målet at udrulle de cirkulære tæppefliser kommercielt senest ved projektets afslutning.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik