Topbanner


Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Alexandra Instituttet har hjulpet Sund & Bælt med at videreudvikle løsningen til betoninspektion med blandt andet droner på Storebælt.
  • Alexandra Instituttet har hjulpet Sund & Bælt med at videreudvikle løsningen til betoninspektion med blandt andet droner på Storebælt.

06.12.2023, 07:32

Droner og AI i COP28-fokus

FN’s World Intellectual Property Organization, WIPO, fremhæver en løsning med droner, 3D-teknologi og kunstig intelligens, AI, i deres grønne database; “Green Technology Book”, som bliver offentliggjort onsdag ved COP28.


Droner, 3D-teknologi og AI, der forlænger levetiden af Storebæltsbroens beton, er nu på COP28’s grønne database; “Green Technology Book”, der bliver offentliggjort onsdag på en international konference ved COP28. 

Databasen er en gratis offentlig ressource, hvor folk der leder efter løsninger, kan søge blandt mere end 120.000 grønne teknologier. Løsningen er blevet udvalgt blandt hundredvis af løsninger, og det glæder selvfølgelig Bjarne Jørgensen, der er direktør for Commissioning & Large Projects hos Sund & Bælt:

Annonce - artiklen fortsætter under banneret

”Vi er glade for, at erfaringerne fra vores drift kan være til gavn for organisationer i industrien over hele verden gennem denne nye løsning. Med teknologien får vi et endnu bedre indblik i betonens tilstand og derfor bedre muligheder for at udføre forudsigelig vedligeholdelse af broen, som forlænger anlæggets levetid. Teknologien er et væsentligt bidrag til den grønne dagsorden for eksisterende broer og tunneller,” forklarer Bjarne Jørgensen.

Det er 3D-eksperter fra Alexandra Instituttet, der har hjulpet Sund & Bælt med at videreudvikle løsningen til betoninspektion. Ifølge Tejs Scharling, så er kernen i teknologien, at man automatisk genkender eventuelle skader ved hjælp af kunstig intelligens, der analyserer billeder af betonen:

“Det fungerer på den måde, at flere hundrede 2D-dronebilleder af en bropille bliver konverteret til en 3D-model. Når den kunstige intelligens registrerer samme skade i flere overlappende 2D-billeder, opdages dette gennem 3D-modellen,” fortæller Principal Solutions Architect Tejs Scharling, Alexandra Instituttet.

Løsningen har lettet den ofte tunge proces med at arbejde med manuelle inspektioner. Teknologien betyder blandt andet, at man kan følge den enkelte skades udvikling over tid, og det er med til at forbedre vurderingen af den enkelte skade, så man kan tage bedre beslutninger ift. forebyggende vedligehold.

WIPO’s beskrivelse af Sund & Bælts løsning til betoninspektion kan ses som engelsk orginaltekst ved at klikke på lænken her


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik