Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Hele systemet ved Steno består af to lokaler. Det ene lokale indeholder de to kamre på hver 7 kvadratmeter, mens det lige så store nabolokale fungerer som teknikrum.
  • Hele systemet ved Steno består af to lokaler. Det ene lokale indeholder de to kamre på hver 7 kvadratmeter, mens det lige så store nabolokale fungerer som teknikrum.

11.04.2024, 15:02

Danmarks mest moderne metaboliske kamre hos Steno

Ved Steno Diabetes Center Aarhus, på Aarhus Universitetshospital, findes Danmarks mest moderne metaboliske kamre; to små, hermetisk lukkede værelser, hvor mulighederne inden for forskning i stofskifte, formentlig er de mest moderne herhjemme.


To såkaldte metaboliske kamre på hver 7 kvadratmeter gør det nu muligt at foretage nøjagtige målinger af iltforbrænding og kuldioxidproduktion over længere perioder. Det giver forskere indsigt i energiomsætningen i kroppen, som tidligere var vanskelig at opnå.

"Vi får mulighed for at sætte mennesket under lup på en ny måde, og uden at folk skal have en masse måleinstrumenter på kroppen. Som forsker vil man gerne have kontrol over alle variable og eliminere usikkerheder. Nu har vi høj grad af kontrol og mulighed for præcise målinger af mennesker under noget, der ligner normal adfærd," siger forskningschef Niels Jessen, Steno Diabetes Center Aarhus.

 "Der findes en håndfuld af den slags kamre på forskningsfaciliteter rundt om i verden, men at placere dem i et hospitalsmiljø er enestående," fastslår Niels Jessen om løsningen, der  har ændret mulighederne inden for forskning i stofskiftet, og hvor den første forsøgsrække i kamrene snart afsluttes.

I ”Ånderummet”, som er kamrenes kælenavn, kan man således undersøge stofskiftet i situationer, der ligner det virkelige liv.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4)Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik