Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Igus' designundersøgelse viser, at tørtløbende plastlejer som Iglidur J4 er ideelle partnere til træaksler. (Kilde: Igus GmbH)
  • Igus' designundersøgelse viser, at tørtløbende plastlejer som Iglidur J4 er ideelle partnere til træaksler. (Kilde: Igus GmbH)

16.04.2024, 11:08

Genbrugsplastmateriale glider godt på træaksler

En aktuel designundersøgelse fra Igus GmbH i Köln viser, hvor jævnt lineære glidelejer fremstillet af genbrugsmateriale fungerer på træaksler.


Igus'  lineære plastlejer er aktuelt blevet undersøgt på en lang række træsorter, og Drylin econ J4glidelejer har vist kompatibilitet med forskellige træsorter, og åbnet muligheder for møbelproducenter og designingeniører, når de skal vælge materialer, fremhæves det om Iglidur J4, der består af hele 97 procent regranulat, som giver en plast, der har et CO2-fodaftryk, der er mindst 60 procent mindre end et standardleje, oplyser Igus-produktudvikler Lars Fenger, som forklarer ideen: 

"Vi forsøgte at gennemtænke vores bæredygtighedskoncept. Vi har arbejdet med genbrugsmaterialer i vores vedligeholdelsesfrie, high performance plast i årevis. Vi spurgte, hvordan vi kunne erstatte akselmaterialet med en bæredygtig løsning, og træ var et oplagt valg".

Løsningen fra igus giver kunden en metalfri, let og økonomisk lineær føring. Bøjningsstyrketests blev først udført på forskellige træsorter for at bestemme den rigtige træsort fra det mangfoldige udvalg, der var tilgængeligt.

"Derefter testede vi forskellige lineære glidelejer på træakslerne og sammenlignede dem med værdierne på stålakslerne. Vi brugte det samme testudstyr og anvendte de samme betingelser til alt dette. Resultatet var lidt af en overraskelse," siger Lars Fenger.

Tests blev udført i Igus' eget testlaboratorium. Slidkoefficienterne bestemt for Iglidur J4 med træaksler afveg kun lidt fra dem for stål og aluminium. Friktionskoefficienterne viste, at træaksler med trælejer hurtigt svigter uden smøring. Samtidig kan en foring fremstillet af Iglidur J4 hjælpe med at reducere forskydningsmodstanden i lang tid og gøre det næsten lydløst, fremhæver Igus.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4)Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik