Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
De bedre instrumenter, der gør det muligt at tage fotos af galaksens sorte hul er godt nyt, fremhæver SDU-forskere.
  • De bedre instrumenter, der gør det muligt at tage fotos af galaksens sorte hul er godt nyt, fremhæver SDU-forskere.

12.05.2022, 15:16

Tæt på sort hul i hjertet af galaksen

Astronomer har præsenteret det første billede af det supertunge sorte hul i midten af Mælkevejen. Resultatet er et markant bevis på, at objektet rent faktisk er et sort hul, og giver værdifulde ledetråde om, hvordan sådanne giganter, som man mener befinder sig i centrum af de fleste galakser, fungerer, fremhæver fysiker Roman Gold, Syddansk Universitet, SDU.


Supertunge sorte huller menes at befinde sig i centrum af de fleste galakser i universet, herunder vores egen galakse, Mælkevejen. Nu kan en international forskergruppe for første gang nogensinde fremvise et billede af et sort hul i Mælkevejen. Forskerholdet hedder Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration, og forskerne har anvendt observationer fra et verdensomspændende netværk af radioteleskoper.

"Dette er en banebrydende præstation, som har været længe undervejs. Vi var i høj grad nødt til at udvikle nye værktøjer, for at projektet kunne lykkes," fortæller fysiker Roman Gold, fysiker fra SDU, som ledede indsatsen for et af de fire billedteams (teamet THEMIS).

Forskerne havde tidligere set stjerner kredse om noget usynligt, kompakt og meget tungt i Mælkevejens centrum. Det tydede stærkt på, at objektet, der kaldes Sagittarius A (eller Sgr A), er et sort hul, og det nye billede er det første direkte synlige bevis herpå.

Selv om man ikke kan se selve det sorte hul, fordi det er helt mørkt, viser glødende gas omkring hullet et afslørende tegn: et mørkt område i midten (kaldet en "skygge"), der er omgivet af en lysende, ringlignende struktur. Det nye billede fanger lyset, der er afbøjet af det sorte hul, som er fire millioner gange tungere end Solen, og som har en kraftig tyngdekraft:

"Det er et enormt gennembrud og en fantastisk præstation endelig at opklare det massepunkt, der førte til Nobelprisen i fysik i 2020 for opdagelsen af et supertungt kompakt objekt i midten af vores galakse.  Med dette nye nærbillede kan vi se, at det virkelig ligner et sort hul, sådan som Einsteins teori forudsiger det," siger  Roman Gold.

Billedet af det sorte hul Sgr A er et gennemsnit af de forskellige billeder, som holdet har taget, og som endelig for første gang afslører den kæmpe, der gemmer sig i midten af vores galakse.

Indsatsen blev muliggjort af den opfindsomhed, som mere end 300 forskere fra 80 institutter rundt om i verden, der tilsammen udgør EHT-samarbejdet, har udvist. Ud over at udvikle komplekse værktøjer til at overvinde udfordringerne ved at afbilde Sgr A har holdet arbejdet hårdt i fem år og brugt supercomputere til at kombinere og analysere dataene, samtidig med at de har samlet et enestående bibliotek af simulerede sorte huller til sammenligning med observationerne.

EHTs arbejde fortsætter: En stor observationskampagne i marts omfattede flere teleskoper end nogensinde før. Den løbende udvidelse af EHT-netværket og betydelige teknologiske opgraderinger vil gøre det muligt for forskerne at dele endnu flere imponerende billeder og endda film af sorte huller i den nærmeste fremtid.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4)Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik