Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Brødbæk & Co.’s konstruktør Jens Berg peger her på aktuatoren fra Thomson, der kan løfte op til 1.600 kilogram, og som er egnet til det barske miljø hos savværkerne.
  • Brødbæk & Co.’s konstruktør Jens Berg peger her på aktuatoren fra Thomson, der kan løfte op til 1.600 kilogram, og som er egnet til det barske miljø hos savværkerne.

27.01.2023, 13:34

Savværksmaskine med Heavy Duty-applikation

Aktuatorer indgår i flere af de maskiner som jyske Brødbæk & Co. A/S forsyner den europæiske savværksindustri med. Men, hvor de før brugte hydrauliske løsninger er de nu skiftet til elektromekaniske. AVN Teknik A/S har over for maskinbyggeren introduceret en løsning inden for kategorien, der er konstrueret til at løfte 1.600 kilogram, og leveres i en tæthedsklasse på IP69K, som kan klare det barske miljø med harpiks, støv og vibrationer.


Brødbæk & Co. har en markant position på det europæiske savværksmarked inden for opskæring af nåletræer, som hovedsageligt bliver brugt til palleproduktion. Virksomheden er beliggende i Vonge ved Tørring og beskæftiger godt 60 mand, der bygger de solide konstruktioner. 

Hovedparten af ordrerne er hele produktionslinjer, hvoraf de hurtigste kan håndtere 20 stammer i minuttet. Og der er ikke to maskiner, der er ens. Når stammerne er skåret op i mål til palleproduktion, lander brædderne i en karrusel-lignende paternoster, hvor de bliver samlet og organiseret i stakke, inden de går videre til næste proces, hvor de bliver stablet i en stabler til færdige pakker.  Og det er i elevatorløsningen, at Brødbæk anvender en aktuator fra AVN Teknik. Den er monteret i den øverste del af konstruktionen, hvor den bruges til at justere højden og bredden i magasinet, sådan at der bliver plads til flere forskellige brædder efter kundens behov:

”Vi ønskede at gå fra hydrauliske løsninger til eldrevne, men vi havde svært ved at finde en el-aktuator, der kunne løfte over 800 kg, indtil vi sidste år stødte på den ”rigtige” profilføring hos AVN Teknik,” fortæller konstruktør Jens Berg fra Brødbæk & Co til Automatik & Proces.

Han forklarer videre, at flere af kunderne gerne ville væk fra de hydrauliske løsninger, hvor der er risiko for oliespild og dermed brandfare, og hvor de hydrauliske enheder mister deres position, når der bliver slukket for strømmen. Det gør de eldrevne aktuatorer til sammenligning ikke, og de bruger vel at mærke kun strøm, når de bevæger sig og er således grønnere for miljøet:

”Derudover er de eldrevne aktuatorer med to øjebolte, én i hver ende, nemmere at montere på maskinkonstruktionen. Vi har fundet en løsning, som vores kunder også er meget tilfredse med,” siger Jens Berg, og præciserer, at PLC-styringer kommunikerer via fieldbus-systemet Profibus.

Se hele den spændende artikel i online-versionen af Automatik & Proces 1/2023 ved at klikke på lænken her


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4)Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik