Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Vindmøllers udsving i energiproduktion kan løses ved at lagre energien lokalt i den enkelte vindmølle, viser lovende projekt fra Innovationsfonden.
  • Vindmøllers udsving i energiproduktion kan løses ved at lagre energien lokalt i den enkelte vindmølle, viser lovende projekt fra Innovationsfonden.

30.10.2017, 13:58

Løsning til energilagring på vej

Udsving i vindmøllers energiproduktion kan reduceres med 90 procent, viser lovende løsning, der lagrer energien lokalt i den enkelte vindmølle.


"Som vinden blæser..." lyder en del af det velkendte danske ordsprog, som henviser til det uforudsigelige i en situation. Selv om ordsproget typisk bruges i overført betydning, læses det dog meget bogstaveligt af danske vindmølleproducenter og energiforskere.

For somme tider driver blæsten vindmøllerne hurtigere rundt, end danskerne kan nå at forbruge energien - andre gange blæser vinden slet ikke.

Derfor er en lagringsløsning, som kan gemme energien til de vindstille dage, særdeles eftertragtet. Vindenergi er i dag den hurtigst voksende vedvarende energikilde i Europa, og potentialet for vindenergi kan vokse yderligere, hvis der findes effektive metoder til lagring af energien.Lagring kan sikre en mere stabil energiproduktion og dermed reducere behovet for opgradering af elnettet.

En lovende løsning består i at lagre energien lokalt i den enkelte vindmølle. Energilagringen behøver kun udgøre omkring 8 procent af vindmølleparkens kapacitet for at kunne eliminere næsten 90 procent af udsvingene i energiproduktionen. Selvom der allerede eksisterer en række forskellige energilagringsløsninger, har disse en række begrænsninger i form af høje anskaffelses- og vedligeholdelsesomkostninger, hvilket hæmmer en omfattende implementering.

"Potentialet for en omkostningseffektiv energilagringsløsning i vindmøller er enormt. Med en sådan teknologi vil vi være i stand til at gøre vindmøller til en aktiv, mere konstant energikilde, hvilket vil løfte vindmøllernes konkurrenceevne til nye højder," siger Kristoffer Qvist Nielsen, der er Head of Global R&D ved KKWind Solutions.

Projektets formål er derfor at udvikle en ny metode til lagring med batterier. Ved at integrere batteriet i selve vindmøllen og samtidig anvende små og billige elektronikkomponenter kan omkostninger reduceres og driftsikkerhed øges. Det fører til en modulær lagringsløsning til vindindustrien, som sikrer bedre kontrol og udjævning af el-produktionen.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik