Topbanner


Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Kvanteteknologierne rummer muligheder for skræddersyet at tackle processer, der hidtil har været umulige, siger professor Peter Lodahl fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.
  • Kvanteteknologierne rummer muligheder for skræddersyet at tackle processer, der hidtil har været umulige, siger professor Peter Lodahl fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

22.09.2020, 06:46

Kvantesimulator skal finde medicin der virker

Kvantecomputeren forventes at kunne løse komplekse og vigtige problemer inden for medicin, biologi og kemi og gøre det hurtigere at opdage medicin, der virker. Forskere fra Københavns Universitet modtager nu i alt 108,6 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden til etablering af to centre, som skal udvikle og bruge kvantesimulatorer til brug for fremtidens medicin.


10.000 års arbejde på 3,5 minutter. Sådan lød facit, da en stor tech-gigant satte sit første bud på en kvantecomputer til at udregne et komplekst regnestykke. Et regnestykke, som ville tage de bedste computere, vi har til rådighed i dag, 10.000 år at løse.

Samme regnekraft skal nu skræddersys til at udvikle ny medicin, som i dag er en yderst tidskrævende og kompleks proces, og hvor en øget regnekraft kan vise sig at rumme store muligheder. Forskere fra Niels Bohr Institutet og Institut For Matematiske Fag på Københavns Universitet modtager nemlig i alt 108,6 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden til at udvikle og bruge fremtidens såkaldte kvantesimulatorer til at udvikle medicin.

"I dag prøver man sig i høj grad frem, når der skal udvikles ny medicin, fordi man med normale metoder ikke kan regne ud, hvordan proteiner og andre komplekse systemer reagerer på nye medicinske produkter. Her giver kvanteteknologierne os nye muligheder, da vi vil kunne udvikle specialiserede kvantesimulatorere, som er skræddersyede til at tackle disse processer," siger professor Peter Lodahl fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Peter Lodahl modtager 60 millioner kr. til sin forskning og skal lede det ene center, som hedder "Solid State Quantum Simulators for Biochemistry", eller bare Solid-Q, der skal arbejde på at anvende og integrere to typer af kvantesimulerings-hardware for at lave kvantemekaniske beregninger af komplekse biomolekyler.

Det andet center hedder "Quantum for life" og ledes af professor Matthias Christandl, Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet. Projektet har til formål at udvikle matematiske algoritmer, der kan bruges til kvantesimulering af biomolekyler og dermed gøre det muligt at studere komplekse biokemiske processer.

"Centret skal udvikle og anvende skræddersyede kvantealgoritmer, hvilket giver mulighed for at åbne et nyt kapitel i 'computational life-sciences' her i Danmark. Med det nye center er jeg glad for, at den kvantematematik, vi arbejder med, kan bruges til at løse vigtige problemstillinger omkring fundamentale biologiske processer," siger professor Matthias Christandl, som modtager 48,6 millioner til sin forskning.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4)Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik