Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Brug af Wincover kan sikre, at vinduerne ikke bliver beskadiget i anlægsfasen. (Foto: PR)
  • Brug af Wincover kan sikre, at vinduerne ikke bliver beskadiget i anlægsfasen. (Foto: PR)

23.10.2020, 09:42

Klimapartnerskab foreslår CO2-neutral udtørring

Klimapartnerskabet i bygge- og anlægssektoren foreslår krav om isætning af permanente eller isolerede vinduer inden udtørring. Det stiller nye krav til planlægningen af byggeriet, fastslår branchedirektør fra DI.


Med et energiforbrug, der svarer til to-fire års opvarmning af det efterfølgende byggeri, er udtørring og opvarmning en stor streg i CO2-regningen på de danske byggepladser. Det store forbrug kan dog være fortid i 2021, hvis regeringen lytter til det ene af i alt 63 forslag til mere klimavenligt byggeri, som klimapartnerskabet i bygge- og anlægssektoren står bag. 

Helt konkret foreslår klimapartnerskabet, der består af mere end 100 virksomhedsledere fra branchen, en række tiltag, der skal gøre udtørring og opvarmning af byggeriet CO2-frit. Blandt grebene, der skal føre til den årlige reduktion på 75.000 tons CO2, er et forslag om, at det skal være et krav, at permanente eller isolerede vinduer og døre sættes i inden udtørringen, hvor vand fra blandt andet beton og fugemasse skal fordampe. I dag benytter mange entreprenører interimsaflukninger, der fungerer som en form for midlertidige vinduer. Det er en løsning, der isolerer markant dårligere end et rigtigt vindue og dermed betyder, at meget varme siver ud. Den problemstilling er mange i byggebranchen allerede opmærksom på. Det siger Elly Kjems Hove, der er branchedirektør hos DI Byg:

"Jeg ved, at man i branchen i lang tid har talt om, at det lidt er noget frås at bruge midlertidige vinduer, der skal skiftes ud igen. For udenforstående kan det måske også være lidt svært at forstå, at man i dag ”skruer op for varmen” og laver udtørring, når der er midlertidige vinduer i, der ikke holder særligt godt på varmen," siger Elly Kjems Hove.

Ifølge Elly Kjems Hove er der flere årsager til, at der udføres udtørring inden de permanente vinduer er sat i:

"Det er i en vis grad et spørgsmål om planlægning. Vinduerne bestilles ofte sidst i byggeprocessen. Desuden er der en tidsplan, der skal overholdes. Det kan betyde, at man laver udtørring på tidspunkter, hvor forholdene ikke er optimale. Det kan også være en praktisk fordel at kunne føre byggematerialer som for eksempel gulvbrædder ind gennem hullet, hvor vinduerne skal være. Sidst, men ikke mindst, vil entreprenørerne meget gerne undgå at beskadige de permanente vinduer," siger Elly Kjems Hove.

Skader på de permanente vinduer vil betyde, at den samlede klimamæssige gevinst ved tidligere indsættelse af vinduer reduceres. Produktion af nye vinduer sætter nemlig et mærkbart aftryk i CO2-regnskabet. Det viser rapporten ”Livscyklusvurdering for cirkulære løsninger med fokus på klimapåvirkning” fra Aalborg Universitet. Ifølge rapporten er den samlede klimapåvirkning for en kvadratmeter konventionel termovindue 43,97 kilogram CO2.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik