Topbanner


Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Projektet ”Databaseret energioptimering i industrien” skal give trykluftbesparelser og grønnere anvendelse.
  • Projektet ”Databaseret energioptimering i industrien” skal give trykluftbesparelser og grønnere anvendelse.

28.11.2022, 13:04

IT-program om trykluft gør industrien mere grøn

Et program, som indeholder et værktøj, der er med til at optimere energiforbrug og identificere potentialer for trykluftinstallationer i industrivirksomheder ud fra egne driftsdata, har set dagens lys.


I industrien er der et stort realiserbart potentiale for energibesparelser inden for trykluft, viser erfaringerne fra projektet ”Databaseret energioptimering i industrien”, hvortil man har udviklet et IT-program til industrielle virksomheder, som vil gøre virksomhederne i stand til at identificere besparelser i deres trykluftanvendelser baseret på egne driftsdata. 

Efter identifikation kan besparelserne kvantificeres med programmet og effekten af gennemførte tiltag Projektet er medfinansieret af ELFORSK, Maskinmesterskolen København, Haldor Topsøe A/S samt Teknologisk Institut, og udviklingen varer frem til den 31. august 2023.

ELFORSK-projektet udvikler metoder med tilhørende værktøj til optimering af energiforbrug og identifikation af energispare potentialer for trykluftinstallationer i industrivirksomheder. Der udvikles metoder til og beregningsrutiner for komplekse kompressorstationer, beholdere, rørsystem samt styring. Dermed er hele systemet fra kompressorcentral til slutbruger i fokus.

Desuden udarbejdes en guide med koncept for, hvordan komplekse kompressorinstallationer skal udrustes med online energimålere, for at kunne opsamle data til at kunne foretage løbende energioptimering og registrering, så det sikres at effekten af gennemførte energieffektiviseringstiltag fastholdes, og så der generes grundlag for fremtidig energioptimering:

”Vi ser meget frem til resultaterne, som udvikles i et samarbejde mellem case virksomhederne Maskinmesterskolen og Teknologisk Institut, så vi sikrer at der skabes et brugbart, letanvendeligt beregningsværktøj,” siger Søren Draborg, Center for Energieffektivisering & Ventilation, Teknologisk Institut, der er leder af projektet.

Projektet er igangsat med en workshop for projektets partnere; Maskinmesterskolen København og Haldor Topsøe A/S, hvor ideer til udkommet af projektet blev drøftet. Efterfølgende er der foretaget en gennemgang af trykluftsystemerne hos Haldor Topsøe med det formål at kortlægge systemernes opbygning, aktuelle drift, og for at drøfte mulighederne for optimering ud fra de krav der er til trykluftflow og tryk i virksomhedens i alt ni produktionsafdelinger. 

Der er foretaget kontinuerte målinger af trykluftflow og tryk (15 minutters opløsning) over en periode på cirka 14 dage, for at kunne bestemme det faktiske luft- og trykbehov for herefter at kunne sammenholde disse med den aktuelle kompressorbestykning og nuværende driftsstrategi.

Med baggrund i førnævnte workshop og de krav til beregningsværktøjet, der opstod ud fra analyserne af trykluftssystemerne hos Haldor Topsøe, fandt yderligere en workshop sted med deltagelse af Kaeser Kompressorer, der bidrager til projektet med teknisk information og fagligt modspil. Det blev drøftet hvilke data for trykluftkompressorer, der er nødvendige og i hvilket omfang de er tilgængelige, samt hvilke afgrænsninger der er rimelige at foretage for at skabe et brugbart, letanvendeligt beregningsværktøj.

Der udvikles nu en foreløbig beregningskerne for værktøjet baseret på Excel, der som næste skridt skal programmeres i LabView, for at give beregningsværktøjet et brugervenligt udtryk og for at sikre hurtige beregninger. Beregningsværktøjet bliver baseret på samme beregningsplatform som eksempelvis Motor Systems Tool, og de tilhørende applikationer, der tidligere er udviklet under ELFORSK-programmet.

Når såvel beregningsværktøjet og designguiden er udarbejdet i en foreløbig version, vil disse blive afprøvet på Haldor Topsøes trykluftsystemer med det formål at identificere forbedringsmuligheder for værktøjerne, og for at påpege eventuelle energieffektiviseringsmuligheder for trykluftkompressorerne og tilhørende driftsstrategier.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4)Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik