Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Danmarki har forskningsmæssig knowhow i verdensklasse, og danske virksomheder udvikler og producerer avanceret forsvars- og sikkerhedsteknologi til det internationale marked, understreger fungerende IDA-formand Aske Nydam Guldberg.
  • Danmarki har forskningsmæssig knowhow i verdensklasse, og danske virksomheder udvikler og producerer avanceret forsvars- og sikkerhedsteknologi til det internationale marked, understreger fungerende IDA-formand Aske Nydam Guldberg.

30.05.2023, 10:56

IDA: Forsvarsudspil sikrer teknologiforskning

Regeringens forsvarsudspil lægger op til at styrke den teknologiske forskning, noterer fungerende IDA-formand Aske Nydam Guldberg.


En styrket Ukraniefond, flere værnepligtige, øget cybersikkerhed, investeringer i og renovering af kaserner og på sigt indkøb af materiel og de seneste våbensystemer, er omdrejningspunkterne i regeringens forsvarsudspil ligesom regeringen lægger op til at styrke forskning og udvikling i de seneste forsvars- og sikkerhedsteknologier. Det sidste er ifølge fungerende IDA-formand Aske Nydam Guldberg et fornuftigt tiltag:

”Vi har forskningsmæssig knowhow i verdensklasse, og danske virksomheder udvikler og producerer avanceret forsvars- og sikkerhedsteknologi til det internationale marked. Meget af universiteternes civile tekniske forskning på områder som kvanteteknologi, rumforskning, avanceret software, kunstig intelligens og cybersikkerhed kan finde anvendelse på forsvars- og sikkerhedsområdet, og der er et uudnyttet potentiale,” siger Aske Nydam Guldberg.

Danmark er desuden lige indtrådt i Det Europæiske Forsvarsagentur og det Permanente Strukturerede Samarbejde, PESCO, hvor de deltagende lande – og altså hermed nu også Danmark – skal tilstræbe, at to procent af forsvarsbevillingerne bruges til forskning og udvikling.

”Derfor er det vigtigt, at det kommende forsvarsforlig sørger for at øremærke to procent af de samlede forsvarsudgifter til forskning. Og så skal der være tale om nye forskningsmidler, som ikke blandes sammen med Danmarks eksisterende forskningsbudget. Det vil give et tiltrængt løft til den hjemlige tekniske forskning. Teknologiområder med et Dual Use-perspektiv, der både kan bruges civilt og militært, bør naturligvis prioriteres særligt i denne sammenhæng,” siger Aske Nydam Guldberg.

I dag bruger Danmark under 0,5 procent af forsvarsmidlerne til forskning og udvikling, imens andre lande i EU bruger i omegnen af 1,7 procent af deres forsvarsbudget på forskning.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik