Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Grafikken viser, hvordan materialeindsamlingen med robot i Sample Fetch Rover-projektet kommer til at se ud.
  • Grafikken viser, hvordan materialeindsamlingen med robot i Sample Fetch Rover-projektet kommer til at se ud.

02.02.2023, 11:58

ESA vælger TI til kameraalgoritmer på Mars-robot

Teknologisk Institut, TI, er blevet valgt af European Space Agency, ESA, til at udvikle kameraalgoritmer til en Mars-robot på den igangværende Perseverance-Rover-mission, fremhæver instituttet.


En kameraalgoritmerne skal gøre en robot på Perseverance-Rover-missiones returraket i stand til at placere op til 30 sample tubes i rakettens lastrum med millimeterpræcision.

Målet er således at jord- og klippeprøverne på et tidspunkt skal fragtes 57 millioner kilometer tilbage til Jorden.

"Ét aspekt, som gør opgaven svær, er, at robottens kamera skal kunne virke i naturlig belysning med forandrende skygger fra solen. Herudover har vi at gøre med materiale, som er metallisk og derfor ret komplekst at detektere i kraft af genskin," siger seniorspecialist ved Teknologisk Institut, Michael Nielsen, og fortsætter:

"Et andet benspænd er, at vi skal programmere algoritmen, så den kan køre på en strålingsbeskyttet computer af ældre dato. Vi skal hele tiden skele til processeringstiden og mængden af hukommelse, som algoritmen bruger."

"Vi kan med andre ord ikke skyde genveje med smart machine vision software. Det hele skal kodes åbent, fra bunden og skræddersyet til den processor, som er til rådighed," tilføjer han.

Perseverance-roveren er primært en NASA-mission, der i skrivende stund er i gang på Mars. Det europæiske teknologikonsortium, som TI er en del af, ledes af rumfartsvirksomheden Leonardo fra Italien.

Den internationale del af projektet er døbt Mars Sample Return-kampagne, som ESA's medlemsstater er blevet enige om at finansiere. Og selve teknologiprojektet til at indsamle prøver er døbt, Sample Fetch Rover.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4)Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik