Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Stigende forurening af grundvandet gør det sværere for vandselskaber at finde nye kildepladser til de boringer, der skal forsyne danskerne med rent drikkevand i fremtiden. (Arkivfoto: Jesper Blæsild)
  • Stigende forurening af grundvandet gør det sværere for vandselskaber at finde nye kildepladser til de boringer, der skal forsyne danskerne med rent drikkevand i fremtiden. (Arkivfoto: Jesper Blæsild)

23.06.2022, 15:32

DANVA: Frivillige aftaler er ikke nok til at beskytte grundvandet

Det er lykkedes vandselskaberne at beskytte en del af Danmarks grundvand gennem aftaler med lodsejere, men frivillighedens vej fører ligeså ofte ud i ingenting. Nu skal politikerne på banen, lyder det fra DANVA.


Jo bedre grundvandet bliver beskyttet mod pesticider og andre miljøfarlige stoffer i dag, desto større sikkerhed har danskerne for, at vand fra hanen bliver ved med at være rent i fremtiden. Juninummeret af DANVAs branchemagasin DANSKVAND sætter netop grundvandets tilstand i fokus og kigger nærmere på, hvordan det går med beskyttelsen af den livsnødvendige ressource.

“Lands- og lokalpolitikere bliver i stigende grad mødt med påstande om, at forurening af grundvandet udelukkende skyldes fortidens synder. Men det er desværre ikke den fulde sandhed. Flere af de miljøfarlige stoffer, som vandværkerne finder i grundvandet og slås med at holde ude af drikkevandet, stammer også fra midler og produkter, der anvendes i dag,” skriver DANVA-direktør Carl-Emil Larsen, i sin leder i DANSKVAND.

Han påpeger, at vandselskaber har svært ved at nå i mål med beskyttelsen af grundvandet inden for den nuværende lovgivning på området.

“Nogle steder kan man indgå frivillige aftaler med lodsejere, men det er desværre ikke nok, og derfor er det nødvendigt, at lovgiverne vedtager mere vidtgående metoder til beskyttelse,” lyder det videre fra Carl-Emil Larsen.

Det er vandselskabernes ansvar at forsyne danskerne med rent drikkevand, som lever op de gældende krav. I takt med nye forureninger og fund af flere miljøfarlige stoffer er den opgave blevet sværere. Og fordi kravværdien for PFAS er blevet skærpet kraftigt, ringer alarmklokkerne rundt om i landet. Fanø er særligt hårdt ramt, da alle øens boringer er påvirket af PFAS.

Hos Fanø Vand måler man PFAS-indholdet i den samlede drikkevandsudvinding til 4 nanogram pr. liter – dvs. dobbelt så meget som grænseværdien. Indtil videre har man ikke været i stand til at finde frem til, hvor forureningen kommer fra. Der er ingen industri på øen, og brandvæsenet har ikke holdt øvelser i nærheden af indvindingsområdet. Udfordringen er særlig stor på Fanø, da man ikke umiddelbart har mulighed for at åbne nye boringer, påpeiger Kaj Svarrer, der er bestyrelsesformand for Fanø Vand. Foreløbig ser løsningen dog ud til at blive dyr, og der er den ekstraudfordring, at der er lang leveringstid på PFAS ionbyttere. Derfor ved Fanø Vand fortsat ikke, hvornår de igen kan levere drikkevand, der ligger under den nye grænseværdi for PFAS. DANVA opfordrer til et forbud mod at bruge de sundhedsskadelige PFAS-stoffer.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik