Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard glæder sig over det forlængede og udvidede samarbejde mellem Energistyrelsens og California Energy Commission, som nu gælder helt frem mod 2045.
  • Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard glæder sig over det forlængede og udvidede samarbejde mellem Energistyrelsens og California Energy Commission, som nu gælder helt frem mod 2045.

08.02.2023, 14:42

Dansk hjælp til Californiens udbygning af grøn energi

Danmark har aktuelt forlænget samarbejdet med California Energy Commission, som skal skabe rammerne for øget energieffektivisering og et californisk havvindeventyr frem mod 2045. Samarbejdet kan åbne flere markeder for eksport af dansk energiteknologi.


Danmark har onsdag underskrevet en aftale med den californiske energimyndighed California Energy Commission, som forlænger det samarbejde, der allerede var om havvind og energieffektivitet. Aftalen vil løbe frem til og med 2024 og indeholder som noget nyt også et samarbejde om Power-to-X, PtX.

”I Danmark er vi langt fremme med den grønne omstilling. Både når det gælder de politiske rammer og den tekniske kapacitet. Derfor er det vigtigt, at vi kommer ud og deler vores gode erfaringer med dem, der udleder allermest CO2. Det er sådan, Danmark for alvor kan gøre en forskel for den globale grønne omstilling. Når der sættes fart på de grønne tiltag ude i verden, kan det samtidig skabe muligheder for danske virksomheder, som står stærkt inden for grøn teknologi,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

"Som en af de største økonomier i verden er Californien fast besluttet på en fremtid med 100 procent ren energi til alle. Vi er stolte af at fortsætte med at styrke vores indsats på globalt plan gennem den fornyede aftale med vores danske partnere, og jeg ser frem til at samarbejde på helt afgørende områder som havvind og energieffektivitet,” siger bestyrelsesformand for California Energy Commission David Hochschild.

Biden-administrationen har sat ambitiøse klimamål. USA er således også Danmarks største eksportmarked og tredjestørste, når det gælder eksport af energiteknologi. Siden 2017 har den danske Energistyrelse gennem et myndighedssamarbejde på energiområdet samarbejdet med myndigheder i blandt andet USA.

Den amerikanske vestkyst har endnu ingen havvindmølleparker, men delstaten Californien rummer med sin 1.350 kilometer kystlinje et stort potentiale. I efteråret blev det første udbud af områder til havmølleparker på Vestkysten afholdt. Området vurderes at have en samlet kapacitet på over 8 GigaWatt, der svarer til strøm til cirka fire millioner amerikanske husholdningers elforbrug.

I samarbejdet skal Energistyrelsen hjælpe de californiske myndigheder med at optimere de lovgivningsmæssige rammer for havvind. At få gjort processerne overskuelige og sænke risici for investorer er afgørende i udviklingen af californisk havvind, der på grund af Stillehavets store havdybder skal baseres på særlig teknologi i form af flydende vindmøller frem for vindmøller med bundfikserede fundamenter.

Samarbejdet omhandler også erfaringer med udbygning af den nødvendige infrastruktur til at udnytte vindenergien, herunder udbygning af el-nettet og den nødvendige havneinfrastruktur. På den anden side kan Danmark også lære nyt af Californien, eksempelvis i forhold til flydende havvind, som er et lovende teknologiområde.

En dansk inspireret udvikling af amerikansk havvind vil være interessant for danske virksomheder, som er etableret i USA. USA har for nylig vedtaget lovpakken Inflation Reduction Act, som medfører massive investeringer i den grønne omstilling. Også det kan skabe muligheder for grønne danske virksomheder.

I det fornyede samarbejde indgår også et spor om at forbedre energieffektiviteten for bygninger og den energiintensive industri. Det skal bidrage til at indfri Californiens mål om CO2-neutralitet i 2045.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4)Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik