Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Efter godt syv års udvikling er  der nu et færdigt produkt, som skal leveres til det første salt-kraftværk til sommer, fremhæver SaltPower-CEO Lars Storm Pedersen.
  • Efter godt syv års udvikling er der nu et færdigt produkt, som skal leveres til det første salt-kraftværk til sommer, fremhæver SaltPower-CEO Lars Storm Pedersen.

24.02.2021, 16:54

CO2-neutral energi af salt

Sønderjyske SaltPower skaber yderligere CO2-neutral energi af salt – og dermed grøn vækst og lokale arbejdspladser, fremhæver Sønderborg-virksomhedens CEO Lars Storm Pedersen.


Det lyder næsten som et eventyr, at saltvand kan skabe CO2-neutral energi i mødet med ferskvand, og eventyret er i fuld gang hos SaltPower, der netop har solgt det første salt-kraftværk.

SaltPower har hjemme i Sønderjylland og er del af områdets grønne vækstvirksomheder. Lige nu er SaltPower ved at etablere det første fuldskala-testanlæg i Vollerup, og det forventes, at medarbejderstaben fordobles det kommende år. 

Teknologien er i princippet enkelt: Når ferskvand møder saltvand vil de to søge at blande sig med hinanden, og det skaber ’uorden’. Den kraft, vandet flytter sig med, er stærkere end vandfaldet i et vandkraftværk, og det er dén energi, man kan udvinde ved at koble en turbine til.

”SaltPower har arbejdet med teknologien i syv år og har nu et færdigt produkt, som skal sælges i hele verden. Vi er stolte af, at vi skal levere det første salt-kraftværk til sommer, så vi kan komme i gang med den kommercielle udvikling af virksomheden”, siger  virksomhedens CEO Lars Storm Pedersen, der lige nu leder efter videnstunge medarbejdere til den videre rejse.

Indtil nu er der ingen konkurrenter, og SaltPower har løbende taget patenter på de teknologier, virksomheden har udviklet og dermed skabt et energianlæg, som kan køre døgnet rundt alle årets dage – i modsætning til vind- og solanlæg.

Det var Jørgen Mads Clausen, der fandt på teknikken og stiftede SaltPower i 2014 og samtidig hyrede Henrik Tækker Madsen, der er ph.d. i osmotiske processer fra Aalborg Universitet i Esbjerg. Netop osmose er den bagvedliggende kraft i processen med at skabe grøn og CO2-neutral energi ved at blande ferskvand og saltvand.

”Gennem to udviklingsprojekter har vi nu fundet det helt rigtige sted at producere saltkraft – nemlig på saltfabrikker, hvor der er vand med en meget høj saltkoncentration. Det øger effekten dramatisk, og vores prøveanlæg hos Dansk Salt i Mariager kan producere strøm til en konkurrencedygtig pris”, fortæller Lars Storm Pedersen.

Ved at integrere nogle anlæg i produktionen hos Dansk Salt kan fabrikken potentielt producere al sin strøm selv – og mere til – og dermed med ét slag blive CO2-neutral og markedspotentialet er enormt.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik