Topbanner


Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Genanvendelse af plastaffald er en kompliceret proces, og der findes ingen tekniske løsninger, der muliggør 100 genanvendelse, men med Quantafuels processer er det håbet at kunne øge denne andel væsentligt. I maj måned modtog fabrikken, der nu er oppe at køre 500 tons plast fra en af Nordens største affaldsvirksomheder Geminor (hentet i affald fra Langå og Aalborg). i januar var erhvervsminister Simon Kollerup på besøg ved fabrikken (billedet).
  • Genanvendelse af plastaffald er en kompliceret proces, og der findes ingen tekniske løsninger, der muliggør 100 genanvendelse, men med Quantafuels processer er det håbet at kunne øge denne andel væsentligt. I maj måned modtog fabrikken, der nu er oppe at køre 500 tons plast fra en af Nordens største affaldsvirksomheder Geminor (hentet i affald fra Langå og Aalborg). i januar var erhvervsminister Simon Kollerup på besøg ved fabrikken (billedet).

27.05.2020, 13:54

AAU-forskere skal hjælpe Quantafuel

I et projekt i regi af Dansk Materiale Netværk, DMN, skal forskere ved Aalborg Universitet, AAU, hjælpe firmaet Quantafuel med at videreudvikle virksomhedens processer til kemisk genanvendelse af restplast.


Norske Quantafuel, der har specialiseret sig i kemisk genanvendelse af restplast (ved pyrolyse) og sidste år etablerede den første fabrik i Skive i Danmark, har netop indgået et samarbejdsprojekt med forskere fra AAU.

Det meddeler DMN, der er tovholder for initiativet og oplyser, at det er finansieret af Uddannelses- & Forskningsministeriet.

DMN har i forvejen igangsat samarbejder med en række virksomheder og videninstitutioner om at omdanne plastrestfraktioner til nye kemiske produkter.

Pyrolyse anerkendes i den forbindelse som genanvendelse af Miljøstyrelsen, såfremt den producerede pyrolyseolie anvendes til det oprindelige formål eller andre formål, der ikke er energiudnyttelse eller forarbejdning til materialer, som skal anvendes til brændsel eller opfyldning, påpeger DMN.

Med Quantafuels proces kan plast depolymeriseres og omdannes til forskellige fraktioner. Den mest spændende fraktion, som der arbejdes på at favorisere i processen, er Nafta, der kan benyttes i den kemiske industri til nyt plast.

Imidlertid er det ikke al plast, der aktuelt kan indgå i Quantafuels proces. AAU skal derfor afdække, hvilke kemiske forbindelser der opstår ved pyrolyse af restplastfraktioner, og på hvordan de kan genanvendes til ny plast. 

Nærmere bestemt vil det ske gennem statistisk planlagte eksperimentelle forsøg med mixede plastfraktioner for at forsøge at afdække, hvilke gaskomponenter der opstår ved pyrolysen, og hvilke kemiske forbindelser der efterfølgende er i kondensatet.

”Det er vigtigt at finde en god og langtidsholdbar løsning på plastaffaldsproblematikken, som muliggør genanvendelse af plastaffaldet til nyt plast. Der er et stort potentiale i den genanvendelsesteknologi som undersøges i projektet,” konstaterer lektor ved AAU, Morten E. Simonsen.

Endelig fremhæver DNM, hvorledes der i Danmark er der er et stort ønske om at genanvende mere plast, samt at EU i 2030 kræver, at mindst 50 procent af alt plastaffald i medlemslandene genanvendes.

I forbindelse med projektet holdes en temadag d. 8. september om genanvendelse af plastemballage ved Dansk Affald A/S i Vojens.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik