Topbanner


Automatik & Proces Logo

Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Internationale dimmitender kan være en farbar vej til at gøre noget ved manglen på kvalificerede ingeniører, opfordrer Malene Matthison-Hansen, der er formand for Ansattes Råd i IDA. (Foto: IDA)
  • Internationale dimmitender kan være en farbar vej til at gøre noget ved manglen på kvalificerede ingeniører, opfordrer Malene Matthison-Hansen, der er formand for Ansattes Råd i IDA. (Foto: IDA)

07.12.2023, 09:58

6,5 procent ekstra i 2023

IDA's privatansatte medlemmer har i gennemsnit fået en lønstigning på 6,5 procent i 2023. Det er den højeste stigning siden finanskrisen, viser IDA lønstatistik for 2023.


Mangel på arbejdskraft omfatter ikke mindst ingeniører, IT-specialister og naturvidenskabelige kandidater, og det materialiserer sig også i lønudviklingen, som i det forgange år har budt på pæne gennemsnitlige lønstigninger for IDA-medlemmerne i den private sektor, viser IDA's lønstatistik for 2023, hvor medlemmerne i gennemsnit har fået en lønstigning på 6,5 procent. Blandt IDA-medlemmer i den offentlige sektor har den gennemsnitlige lønudvikling under ét ligget på 3,7 procent.

”Ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og IT-specialister er en mangelvare i rigtig mange virksomheder. Ledigheden blandt vores medlemmer er lav, som den i øvrigt har været i lang tid, og tilmed peger den seneste prognose på, at der også vil være efterspørgsel på IDAs medlemmer i en rum tid fremover,"  siger formand Malene Matthison-Hansen, Ansattes Råd i IDA, og fortsætter:

Annonce - artiklen fortsætter under banneret

"Vi uddanner simpelthen alt for få vidensarbejdere med STEM-kompetencer, og vi formår heller ikke at tiltrække og fastholde nok højtuddannede specialister fra udlandet. Når varen er knap, stiger prisen. Og det slår i gennem på lønudviklingen, som giver en pæn gennemsnitlig reallønsfremgang for vores medlemmer på det private område i det forgange år,” fastslår Malene Matthison-Hansen, der peger på, at med en gennemsnitlig lønstigning på 6,5 procent i den private sektor, så har mange formentlig indhentet broderparten af den udhuling af købekraften, der ramte med forrige års galoperende inflation:  

”Mange af IDA.medlemmerne er igen tilbage på sporet og har indhentet det tabte. Men vi er også bevidste om, at der er tale om gennemsnitlige lønstigninger. Så der er også medlemmer, der fortsat oplever, at deres købekraft ikke er, hvad den var for bare et par år siden,” siger hun.

Malene Matthison-Hansen forudser, at manglen på højtuddannede med kompetencer indenfor IT, teknologi og naturvidenskab også vil påvirke lønudviklingen i de kommende år:

”Vores nyuddannede medlemmer er hurtige til at slå døren ind til arbejdsmarkedet. Historien om at akademikere uddannes til ledighed herhjemme, er og bliver en myte særligt for IDA's medlemsgrupper. Der er fuldt tryk på arbejdsmarkedet for STEM-uddannede med mange jobåbninger, og vi får mange ansættelseskontrakter omkring vores juridiske rådgivning. De gode tider ser ud til at fortsætte for den enkelte, men for Danmark som produktionsland og videnssamfund er det bekymrende. Vi ser flaskehalse i flere brancher, og det er gift for udvikling, fremdrift og velstand,” siger Malene Matthison-Hansen.

Hun opfordrer virksomhederne, der har ubesatte stillinger, til at kigge i retning af de internationale dimittender, der har taget deres uddannelse i Danmark og ønsker at blive her, og samtidig fokusere på mere målrettet på de allermest erfarne kræfter på arbejdsmarkedet.

”Når det gælder om at imødegå manglen på arbejdskraft, så er der helt sikkert noget at komme efter ved at rekruttere internationale dimittender. Jeg vil også kraftigt opfordre virksomhederne til at tage hånd om manglen ved at fokusere mere på deres seniormedarbejdere. Vi ved, at mange seniorer forlader arbejdsmarkedet ufrivilligt, fordi de simpelthen bliver afskediget, når de når en given alder. Det kan gøres bedre, og her er senioraftaler med øget fleksibilitet et oplagt værktøj til at fastholde de mest erfarne kræfter, der ønsker at blive på arbejdsmarkedet,” siger Malene Matthison-Hansen.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn
 
Sidebanner (4)Sidebanner (4) Sidebanner (4)Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
Sidebanner (4)Sidebanner (4)  
 
Automatik & Proces
 
 
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@automatik.nu
Udgiver: Teknovation ApS

 
Copyright © Automatik & Proces
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik